yeezy350find
PK-Lehti
MA
24.9.2018
P�iv�n s��
Ankkuri
 

14.11.2017 00:00

Klamin pianonuotit kansien väliin

Esa Ylönen toimitti Uuno Klamin pianosävellyksistä kirjan.

Säveltäjä-akateemikko Uuno Klami (1900–1961) on liittynyt kotkalaisen pianotaiteilija, musiikin maisteri Esa Ylösen elämään jo pikkupojasta saakka.
–Klami oli minulle läheinen säveltäjä jo ollessani nuori musiikkiopistolainen. Lisäksi perheemme kesäpaikka sijaitsi hyvin lähellä Klamin kotikylää Klamilaa, Ylönen toteaa.
Kotkan seudun musiikkiopistossa työskentelevä Ylönen on esittänyt vuosien varrella Klamin sävellyksiä lukemattomia kertoja. Hän on myös pitänyt Klami-aiheisia luentokonsertteja ulkomaita myöten. Vuonna 2013 ilmestyi levy Landscape, jolla Ylönen ja viulisti Sirkku Mantere esittävät Klamin pianolle ja viululle sävellettyjä teoksia.

Ylönen valittiin viime vuonna Klami-seuran puheenjohtajaksi.
–Haluan seuran periaatteiden mukaisesti kasvattaa säveltäjän elämäntyön tuntemusta ja arvostusta.
Niinpä hän alkoi tutkia Klamin pianoteosten käsikirjoituksia tavoitteenaan saada niitä nuottikirjaksi. Fennica Gehrman -kustantamon julkaisema Uuno Klamin pianosävellyksiä -teos on juuri putkahtanut painosta. Kirjassa on nuotitettuina kymmenen Klamin pianoteosta.
Nuottisivujen lomassa kulkee teksti, jossa valotetaan Klamin elämää. Tekstit pohjautuvat Klamin elämästä aiemmin julkaistuihin teoksiin. Mukana on myös uutta: kirjailija Maarit Niiniluoto, Uuno Klamin kummityttö, kirjoitti Ranskan vaikutuksesta Uuno Klamiin 1920-luvulla.

Myös Ylönen havaitsi aineistoa kootessaan ranskalaisuuden selvän vaikutuksen Klamin tuotannossa.
–Kirjan tekeminen valotti minullekin hienosti Klamin elämänkaarta.
Ylönen toivoo, että etenkin koulut ottaisivat uutuuskirjan omakseen ja näin lisäisivät Klami-tietoisuutta. Kirjan tekstiosuudet ovat myös englanniksi, joten teoksella on kansainvälistäkin kysyntää.
Ylönen kiittelee kirjahankkeen lukuisia tukijoita, etenkin apurahan myöntänyttä Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahastoa.
Juha Koski
juha.koski @ ankkurilehti.fi
Lue uusin numero Ilmoita tekstarilla Lisää uutiskuva Ilmoita tehokkaammin
Mediakorttiin on tiivistetty kaikki ilmoitusasiakkaan tarvitsema tieto seikkaperäisesti. Mediakortista löytyvät myös jakelulevikkiä ja yhteyshenkilöitä koskevat tiedot. Mediakortin lukemiseen tai tulostamiseen tarvitset ilmaisen pdf-ohjelman.
Voit lähettää kaupunkilehteemme mielipiteen tai rivi-ilmoituksen tekstiviestinä. 160 merkin mielipideviesti maksaa 0,95 euroa. Rivi-ilmoituksen hinta on 12 euroa. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Kolumbuksen, Saunalahden ja Soneran liittymissä.
Kolari, kyläjuhla, hauska sattumus? Onko sinulla mielessäsi hyvä juttuvinkki? Ota yhteyttä meihin, niin katsotaan yhdessä, olisiko ideasta ainesta pienemmäksi tai vähän isommaksikin jutuksi. Parhaat juttuvinkit palkitaan!
Askarruttaako sinua joku lehteemme liittyvä asia? Haluatko antaa toimitukselle tai ilmoitusmyynnille palautetta? Etkö tiedä mihin osastolle pyyntösi osoittaisit? Käytä silloin tätä kätevää palautelomaketta.
Käyntiosoite: Kouvolankatu 21, 45100 KOUVOLA Avoinna: ma-ti klo 8.30-16, lauantaisin suljettu Puhelin: (05) 7530 500 (vaihde)
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)pklehti.fi Verkkojulkaisun päätoimittaja: Petri Piipari.
Sivustomme käyttää evästeitä.