yeezy350find
PK-Lehti
MA
17.12.2018
P�iv�n s��
Ankkuri
 

29.5.2018 00:00

Oppaan mukana historian syövereihin

KOTKA Kesän opastetut kävelykierrokset esittelevät rakennuksia, luontoa ja ihmisiä. –Kierroksella olevat ihmettelevät usein, miten ihmeessä ortodoksinen kirkko on säilynyt, opastettuja kävelykierroksia vetävä Teemu Tast kertoo.

–Esittelin kaupunkia vieraille oman työni merkeissä. Vuonna 2010 lähdin mukaan Kotkan Matkailuoppaiden toimintaan käytyäni yhden talven mittaisen opaskurssin, kertoo ”siviilissä” Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtajana työskentelevä kotkalainen Teemu Tast.
Hän on yksi noin viidestätoista kotkalaisesta matkailuoppaasta, jotka vetävät kesätiistaisin opastettuja kävelykierroksia kaupungissa. Alkava kesä on kolmas, jolloin opastettuja kierroksia on tarjolla.
–Meillä on joka vuosi hieman erilainen ohjelma. Tänä kesänä uutta on Alvar Aalto -teema, samoin kymmenen vuotta täyttävä Vellamo. Myös luontopainotteisuutta on mukana, Tast valottaa.

Tast toteaa harrastuksen antavan paljon myös oppaalle itselleen. Vaikka opas tuntee kaupungin ja sen historian hyvin, saa  opastettaviltakin välillä uutta tietoa. Joku saattaa tuntea vaikkapa tiettyyn rakennukseen liittyvän tarinan, jota muut eivät ole kuulleet.
Myös kielitaito pysyy vetreänä. Tastilta sujuu suomen lisäksi ruotsi ja englanti.
Alvar Aallon suunnitteleman Sunilan alueen kansainvälistä vetovoimaa on kotkalaisten välillä vaikea hahmottaa.
–Itse olen opastunut Sunilassa esimerkiksi eteläafrikkalaista ryhmää.

Venäläismatkailijat ovat hyvin edustettuina kävelykierroksilla.
–Meillä on nykyään mukavasti venäjänkielisiä oppaita, Tast sanoo.
Kesän ohjelmassa onkin kaksi venäjänkielistä kierrosta. Tiistaina 12. kesäkuuta kello 14 lähdetään Vellamon pääovelta tutustumaan sekä merikeskukseen että puuvenekeskukseen, samoin jäänmurtaja Tarmoon.
Kesäkuun 19. päivä kello 17 alkaen perehdytään linnoituskaupunki Ruotsinsalmen aikaisiin tarinoihin. Lähtö tapahtuu Kotkan ortodoksiselta kirkolta.
JUHA KOSKI

Sunilasta Terva  leppälehtoon ja arkkitehtien tarinoihin

Tämän kesän ensimmäinen opastettu kävelykierros Kotkassa lähtee Tornatorintiellä sijaitsevasta Puuvenekeskuksesta tiistaina 5. kesäkuuta kello 18. Noin puolentoista tunnin kierroksella ihastellaan Puuvenekeskuksen kaarevakattoista veistämörakennusta ja Merikeskus Vellamon siluettia. Samalla keskustellaan näiden uusien rakennusten sijainnista Kotkan historiallisilla paikoilla.
Tiistaina 12. kesäkuuta on aiheena Kyminlinnan pakolaisleirit vuosina 1922–1939. Kierros lähtee rautatien puoleiselta portilta.
 
Luonnon helmaan päästään 19. kesäkuuta. Puistolan urheilukentän pysäköintialueelta lähtevällä kierroksella tutustutaan Tervaleppälehtoon ja Katariinan raunioihin. Mukaan suositellaan kiikareita.
Elokuun 8. päivä on vuorossa Sunila. Lähtö tapahtuu Sunilan vanhalta kansakoululta (Pakinkatu 3). Kierroksella kuljetaan talosta taloon havainnoiden niiden muotoja, värejä ja materiaaleja. Opas kertoo, millaista oli arki Sunilassa, jota esiteltiin jopa Pariisin ja New Yorkin maailmannäyttelyissä vuosina 1937 ja 1939.

Kesän viimeisten kierrosten kohteina ovat Langinkosken suojelualue (14.8., lähtö museon yläparkkialueelta) ja Kotkansaaren rakennukset ja arkkitehdit (21.8., lähtö Sibeliuksenpuiston kaivonpuoleinen kulma).
Kaikki kierrokset lähtevät kello 18. Aikuisilta viisi euroa, alle 12-vuotiaat maksutta
Lue uusin numero Ilmoita tekstarilla Lisää uutiskuva Ilmoita tehokkaammin
Mediakorttiin on tiivistetty kaikki ilmoitusasiakkaan tarvitsema tieto seikkaperäisesti. Mediakortista löytyvät myös jakelulevikkiä ja yhteyshenkilöitä koskevat tiedot. Mediakortin lukemiseen tai tulostamiseen tarvitset ilmaisen pdf-ohjelman.
Voit lähettää kaupunkilehteemme mielipiteen tai rivi-ilmoituksen tekstiviestinä. 160 merkin mielipideviesti maksaa 0,95 euroa. Rivi-ilmoituksen hinta on 12 euroa. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Kolumbuksen, Saunalahden ja Soneran liittymissä.
Kolari, kyläjuhla, hauska sattumus? Onko sinulla mielessäsi hyvä juttuvinkki? Ota yhteyttä meihin, niin katsotaan yhdessä, olisiko ideasta ainesta pienemmäksi tai vähän isommaksikin jutuksi. Parhaat juttuvinkit palkitaan!
Askarruttaako sinua joku lehteemme liittyvä asia? Haluatko antaa toimitukselle tai ilmoitusmyynnille palautetta? Etkö tiedä mihin osastolle pyyntösi osoittaisit? Käytä silloin tätä kätevää palautelomaketta.
Käyntiosoite: Kouvolankatu 21, 45100 KOUVOLA Avoinna: ma-ti klo 8.30-16, lauantaisin suljettu Puhelin: (05) 7530 500 (vaihde)
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)pklehti.fi Verkkojulkaisun päätoimittaja: Petri Piipari.
Sivustomme käyttää evästeitä.